Kuru incirin kaliteli olduğunu nasıl anlarız?
Yüksek kaliteli dağ incirleri ince kabuklu ve bol ballı olanlardır. Bunun dışında incirin saf beyaz ve kusursuz olmadığından da emin olmalısınız. Bazı üreticilerin kar elde etmek için incirleri peroksitle işlediğini üzülerek söylemek isteriz.
En kaliteli kuru incir hangisi?
Aydın’ın Germencik ilçesinde üretilen Aydın kuru incirleri kalitesiyle ön plana çıkıyor. Kuru incirler tamamen organik olarak ve iyi tarım koşullarında, pestisit kullanılmadan üretiliyor. Aydın dağ incirinin en önemli özelliği kurutulma şeklidir.
Kuru incir nasıl seçilir?
Ziraat Mühendisi Dinçer Demirayak, kuru incir alırken saf beyaz incir yerine doğal rengini korumuş incirleri tercih edilmesini önererek, “Kuru incirler, içeriğindeki peroksit adlı kimyasal madde sayesinde beyaz ve temiz görünümüne kavuşuyor. Bu nedenle ürünün doğal görünümlü olmasına dikkat edin” dedi.
İncir alırken nelere dikkat edilmeli?
İncirlerin kabukları pürüzsüz ve parlak olmalıdır. Koku: Taze ve kaliteli kuru incirler hafif tatlı bir koku verebilir. İncirler ekşi veya kötü kokuyorsa tazeliğini kaybetmiş olabilir. Paketleme: Kuru incirlerin paketlemesi sağlam, temiz ve hijyenik olmalıdır.
Kuru incirin dışı neden beyazlar?
İncirlerin güvenli bir şekilde saklanabilmesi için meyvenin nem oranının %25 veya daha az olması gerekir. Bu değerin üzerinde nem oranına sahip incirler uygun olmayan koşullarda saklanırsa meyvede beyaz tozlu tortular oluşur ve bu da yüzeyde fruktoz birikmesinden kaynaklanır. Bunun sağlığa zararlı bir etkisi yoktur.
En iyi incir nereden alınır?
İncir nereden alınır sorusunun cevabı elbette Aydın, İzmir bölgesidir. İncir için en iyi toprak kalitesine sahip bölgeler bunlardır. Nazilli, İncirliova, Germencik, Tire ve Torbalı gibi bölgeler dünyanın en kaliteli incirlerinin yetiştiği bölgelerdir.
Kuru incirin kilosu ne kadar 2024?
2024 yılı kuru incirin güncel toptan satış fiyatı 1.470,00 TL’dir.
Nerenin kuru inciri meşhur?
Ülkemizden ihraç edilen incirin %65’i Aydın’da üretilmektedir. Aydın, yüksek kaliteli incir üretimi ve üstün kapasitesiyle Türkiye incir üretiminde ilk sırada yer almaktadır.
İncirde kalibre ne demek?
KURU İNCİRİN KALİBRELERİ Kalibre 1, 31-35 adet kuru incir içerir. Kalibre 2, 36-40 adet kuru incir içerir.
Kuru incir yemeden önce yıkanır mı?
Bu nedenle kuru incirleri tüketmeden hemen önce akan suyun altında yıkayarak şekillerinin bozulmamasını sağlayabilir ya da su dolu bir kap içerisinde kısa bir süre saklayabilirsiniz.
İncirde aflatoksin nasıl anlaşılır?
Kojik asit, uzun dalga (365 nm) ultraviyole (UV) lambaları altında karanlıkta parlak yeşilimsi sarı renkte parlar. Aflatoksin, yalnızca UV lambası altında yeşilimsi sarı floresan renk üreten ve normal bir ortamda görünmeyen incirleri ayırarak giderilebilir.
Kuru incirin bozulduğunu nasıl anlarız?
Kuru incirler nemli yerlerde kısa sürede küflenebilir. Küflenen kuru incirler asla tüketilmemelidir. Ayrıca kuru incirler bozulduğunda üzerlerinde farklı renkler oluşur. Tadında ve kokusunda güçlü değişimler olur.
En iyi kuru incir hangisi?
Kurutmaya en uygun incir çeşitlerinden biri olan Sarılop inciri Aydın bölgesinde yetişir. İncirler küçük çekirdekli bir yapıya ve düşük nem oranına sahiptir. Kabukları oldukça incedir, bu da kurutma sürecinde büyük bir avantaj sağlar.
Kuru incir neden kurtlanır?
İncir kurtlarının üremesine neden olan kelebekler geceleri ışığa doğru uçar ve yumurtalarını kuru incirlerin üzerine bırakır, bu da incirlerin kurtlanmasına ve bozulmasına neden olur. Kirlenme riski taşıyan düşük kaliteli incirler çapraz bulaşmayı önlemek için ayrı kaplarda toplanmalı, kurutulmalı ve ayrı alanlarda saklanmalıdır.
Çatlak kuru incir nedir?
Efsanevi çatlak incir nedir? Dağlarda doğal olarak yetişen incirlerden hiçbir farkı yoktur. Sadece balın ağzı ikiye bölünmüştür. Aroması bambaşkadır. Kuru değildir, tam tersine bal gibi tatlı ve yumuşaktır. Ne alırsanız alın mutlaka 1 kg kraker alın.
Nerenin kuru inciri meşhur?
Ülkemizden ihraç edilen incirin %65’i Aydın’da üretilmektedir. Aydın, yüksek kaliteli incir üretimi ve üstün kapasitesiyle Türkiye incir üretiminde ilk sırada yer almaktadır.
Kuru incir neden sertleşir?
Kuru incirler Eylül ve Ekim aylarında üretildiği için bu dönemde satın aldığınız incirler genellikle yumuşaktır. Daha sonra satın alınan incirler sert olabilir. Ayrıca incir kururken uzun süre güneşe maruz kalması gibi faktörler sertliğini etkileyebilir.
İncirde aflatoksin nasıl anlaşılır?
Kojik asit, uzun dalga (365 nm) ultraviyole (UV) lambaları altında karanlıkta parlak yeşil-sarı renkte parlar. Aflatoksin, yalnızca UV lambası altında yeşilimsi sarı floresan renk üreten ve normal bir ortamda görünmeyen incirleri ayırarak giderilebilir.