Mülazım kime denir?
3. Bir kimsenin yanında veya bir kuruluşta staj yapan kişi, stajyer: Sanatkâr ve memur çocukları (…) baba mesleğini sürdürürler, sanatkâr iseler babalarının yanında çalışmaya devam ederler, memur iseler babalarının okumuş olduğu bölüme mülazım (Musâhipzâde Celâl) olarak kaydolurlar.
Mülazım isminin anlamı nedir?
Mülazim isminin anlamı ise TDK’da yer alan bilgilere göre şöyle: 1. Kararsız, tutunan.
Osmanlıda mülazım nedir?
Mülâzım kelimesi aynı zamanda “teğmen” anlamına gelir. Üsteğmen, teğmen komutandır. Devellioğlu, 1970, s. 859. Devellioğlu, 1970, s. 135.
Mülazım ne demek medrese?
Gereklilik fiilinden türetilen mülazemet, asıl anlamıyla “bir yere veya bir kişiye bağlı olmak, bir etkinlikte devamlı olmak” anlamına gelir. Terim, medrese mezunlarının profesör veya hakim olmak için sıraya girdiği, mesleki deneyim kazandığı ve belirli kontenjanlardan yararlanarak iş gücüne katıldığı dönemi ifade eder.
Mülazım rütbesi nedir?
[1] Teğmen. [2] Osmanlı İmparatorluğu’nda bir askeri rütbe.
Mülhid kime denir?
Felsefe ve teoloji terimi, dinden çıkmaya yol açan inanç ve görüşlerin savunulması anlamındadır.
Müfide ismi ne anlama gelir?
1. anlamlı, güçlü, anlamlı. 2. yararlı, faydalı.
Mülayim ismi ne anlama gelir?
Mülayim, Türk kökenli bir isimdir ve “yumuşak huylu”, “uysal”, “sakin” ve “hoşgörülü” anlamına gelir. Genellikle kişinin mizacının yumuşak olması umuduyla verilen bir isimdir.
Milazim ne demek?
Dilimize Arapçadan giren Mulazim kelimesi, Mulazemet kelimesinden türemiştir. Bir yerde kalmak, sürekliliği ve istikrarı sağlamak anlamına gelir. Teğmenler, uzun süre bir yerde çalışan kişilerdir.
Kolagasi hangi rütbe?
Kolağası, Osmanlı ordusunda yüzbaşı ile binbaşı arasında bir rütbeydi. 1826’da kaldırılan Yeniçeri Ocağı’nın yerine kurulan Asakir-i Mansure-i Muhammediye Ordusu’nda, bir alay 8’i sağda ve 8’i solda olmak üzere 16 kola ayrılmıştı. Filo komutanlarına (sağ ve sol) ayrıca yarbay rütbesi verildi.
Miralay ne anlama gelir?
Miralay (Osmanlıca: ميرآلای), Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemi ile Cumhuriyetin ilk yıllarında kullanılan, Mirliva ile Kaymakam rütbeleri arasında yer alan askeri bir rütbe olup, günümüzdeki albay rütbesine eşdeğerdir.
Mülazım evvel ne demek?
Mülâzım-ı evvel (Osmanlı: ملازم اول), Osmanlı İmparatorluğu’nun son döneminde ve Cumhuriyet’in ilk yıllarında kullanılan, günümüzdeki üsteğmen rütbesine karşılık gelen askeri bir rütbedir.
Osmanlıda softa ne demek?
Osmanlı İmparatorluğu’nda medrese öğrencileri için kullanılan bir terim. Farsçada “yanmış, alev alev” anlamına gelen sûhte kelimesi, Osmanlı İmparatorluğu’nda medrese öğrencilerinin bilgiye olan tutkularını ifade etmek için kullanılırdı. Bu terim zamanla “softa” biçimini almıştır.
Mütevellik ne demek?
Anlamı: ‘Mütevellit’ kelimesi, bir şeyin sonucu olarak veya belirli bir nedenden dolayı meydana gelen bir şey anlamında kullanılır. Genellikle bir durum, olay veya sonucun bir veya daha fazla nedenden dolayı meydana geldiğini ifade etmek için kullanılır.
Danişment nedir?
Farsçada “bilen, alim” anlamına gelen dâniş-mend kelimesi, büyük medreselerin, özellikle Sahn-ı Semân (Fatih) ve Süleymaniye medreselerinin icâzet derecesine ulaşmış öğrencilerine verilen bir isimdir.
Münşi kime denir?
Bir katip, edebi çalışmalarda çok bilgili olan ve hatasız bir nesir parçası oluşturabilen bir yazardır. Munshiler, resmi belgeleri hatasız bir şekilde oluşturma yeteneğine sahip kişilerdir.
Mütekellim kime denir?
Tekellum “anlatmak”, “açıklamak” ve “söylemek” anlamına gelirken, mütekellim “söylemek” ve “ifade etmek” anlamına gelir. Dinimizin temel bilimlerinden biri olan teolojide uzman olan kişilere de mütekellimun denir. Bu kelime dilbilgisinde kavram anlamında kullanılır.
Mübadil kime denir?
Türk-Yunan nüfus mübadelesi, 1923 yılında Lozan Antlaşması’na ek olarak imzalanan anlaşma gereği, Türkiye Cumhuriyeti ile Yunanistan Krallığı arasında, kendi ülkeleri vatandaşlarının dinlerine göre sınır dışı edilip zorunlu göç ettirilmesine verilen addır. Göçe tabi tutulan kişilere “mübadele kişileri” denir.
Müfsit kime denir?
Arapça “mufsid” kelimesinden türeyen ve “fesat çıkarmak” anlamına gelen fsd kökünden gelen bir ödünç kelimedir. Sözlükte, rahatsız etmek veya bozmak gibi bir şey anlamına gelir. Mufsid kelimesi, İslam teolojisinde inancın (imanın) geçersiz olduğu durumlar için ve İslam hukukunda ise başlamış bir ibadetin geçersiz olduğu durumlar için kullanılan bir terimdir.