Bir işçi 45 saatten fazla çalışırsa ne olur?
Fazla mesai Haftalık ortalama çalışma süresinin 45 saat veya daha az olduğu iş sözleşmelerinde, çalışana çalışılan her saat için ücret ödenir; ayrıca, 45 saati aşan çalışmalarda normal ücretin yüzde 50 fazlası ödenir.
İşyeri fazla çalıştırıyor nereye şikayet edilir?
Müdürlüklere bildirim ve şikayetler Alo 170 Kayıt Dışı İstihdam Hattı’na yapılabilir. Şikayet durumunda öncelikle işyerinde çalışırken başvuruda bulunmanız/şikayette bulunmanız önemlidir.
İş yerini hangi konularda şikayet edebilirim?
İşçi Hakları İhbar Hattı’nı arayarak iş hukuku, sigorta, emeklilik, işsizlik ödeneği, iş kazaları, meslek hastalıkları, vergiler, kaçak işlemler gibi konulardaki şikâyet, ihbar, talep ve önerilerinizi bildirebilir, işlemlerinizi takip edebilir ve mevzuat hakkında bilgi alabilirsiniz.
İşçi fazla mesai yapmak istemezse ne olur?
Öncelikle belirtmek gerekir ki, çalışanın fazla mesai yapmak istememesi nedeniyle iş sözleşmesini feshetmek haksız fesihtir. Haksız fesih hükümlerine tabidir. Çünkü işverenin öncelikle çalışanın fazla mesai yapmak için onayını alması gerekir.
Fazla mesai nasıl ispatlanır?
Çalışmamızda belirtildiği gibi, fazla mesainin kanıtlanmasında belirli bir kısıtlama yoktur. Fazla mesainin kanıtlanması, tanıklar dahil olmak üzere herhangi bir kanıtla mümkündür. Tipik istihdam ilişkilerinde, fazla çalışmayı kanıtlamak için genellikle çalışan tanıklığı kullanılır.
Mesaiye kalmayan işçiye tutanak tutulur mu?
Bir çalışanın fazla mesai iznini yazılı olarak iptal etmesi tam bir ay sonra yürürlüğe girer ve bir ay sonra işveren artık çalışanı fazla mesai yapmaya zorlayamaz. Bu nedenle, çalışanın fazla mesai yapması gerekiyorsa ancak fazla mesai yapmıyorsa, bu durum bir raporda belirtilebilir.
170 ihbar edenin kimliği açıklanır mı?
Bildirim ve şikâyetinizde isminizi belirtmiş olsanız dahi, 5510 sayılı Kanun ve Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca isminiz gizli tutulacak ve sosyal güvenlik müfettişleri ile denetimi yapan kurum yetkilileri tarafından ifşa edilmeyecektir.
170 şikayet edince ne olur?
İsminin gizli kalmasını istediğini belirterek şikayette bulunabilir. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun gerekliliklerine uymayan işletmeler, çalışanlara bildirim yapıldıktan sonra denetlenecektir. Denetim sonucunda müfettişler tarafından cezai yaptırımlar uygulanacaktır.
Cimere özel sektör şikayet edilir mi?
Merhaba, çok geç cevap verdiğim için özür dilerim, mesajınız gözden kaçmış. CİMER, özel sektörde çalışırken devlet kurumlarıyla ilgili şikayetlerin yapılabileceği bir platformdur.
Alo 170 hangi konularda yardımcı olur?
ÇSGB, SGK, İŞKUR ve MYK mevzuatı hakkında her türlü bilgiye ALO 170’i arayarak ulaşabilirsiniz.
İşyeri cimere şikayet nasıl yapılır?
Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi 150’yi arayabileceğiniz gibi www..tr adresindeki CİMER bağlantısı üzerinden de şikâyetinizi iletebilirsiniz.
Alo 170 ihbar hattı işe yarıyor mu?
Çalışma Hayatı İletişim Merkezi “ALO 170”i günün 24 saati, haftanın 7 günü arayabilirsiniz. İletişim merkezimiz, Türkiye Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu ve Türkiye İş Kurumu tarafından sağlanan tüm hizmetler hakkında bilgi ve çözümler sunar.
İşçi 45 saat çalışmak zorunda mı?
İş Kanunu’nun 63. maddesi, çalışanların haftalık en çok çalışma süresinin 45 saat olabileceğini düzenlemektedir. Aksi kararlaştırılmadıkça, taraflarca bu sürenin daha kısa belirlenmesi de mümkündür; haftanın çalışılan günlerine eşit olarak bölünerek uygulanır.
45 saat mesai ne kadar?
Fazla mesai için saatlik ücret 4857 sayılı İş Kanunu’nun 41. maddesine göre, 45 saatten az çalışma saati olan işyerlerinde fazla mesai ücreti, saatlik ücretin %25 fazlası oranında ödenir. 2024 yılı asgari ücret tutarı 20.002,50 TL’dir.
Mesaiye kalmak istemiyorum ne yapmalıyım?
Çalışan fazla mesai yapmak istemiyorsa, işverene 30 gün önceden yazılı bildirimde bulunarak fazla mesai onayını iptal edebilir. Bu, işverenlerin artık her yılın başında fazla mesai için ayrı bir onay almak zorunda olmadığı anlamına gelir.
Bir işçi 1 ayda en fazla kaç saat mesai yapabilir?
Çalışanların toplam ek çalışma süresine ilişkin düzenleme İş Kanunu’nun 41. maddesinde yer almaktadır. Bu maddeye göre, personel yılda en fazla 270 saat fazla mesai yapabilir. Yıllık fazla mesai sınırı ayda 22,5 saattir. İş sözleşmesiyle yasal sürenin uzatılması mümkün değildir.
Fazla mesai 270 saati aşarsa ne olur?
Çalışma koşullarına uymama, 4857 sayılı İş Kanunu. 24/2, (f)’de düzenlenmiştir. Yıllık fazla çalışma saati sayısı 270 saati aşarsa, işçi çalışma koşullarına uymadığı için haklı nedenle iş sözleşmesini bildirimsiz feshedebilir ve kıdem tazminatına hak kazanır.
Sürekli işçi en fazla kaç saat çalışabilir?
Haftada 45 saat üzerinden fazla mesainin hesaplanmasında bir istisna, günlük azami çalışma süresidir. Günlük çalışma süresi hiçbir koşulda 11 saati aşamaz.
Fazla mesai vergi kesintisi ne kadar?
vergiye tabi değildir. Bu Madde uyarınca, diğer yasal hükümler uyarınca çalışılan fazla mesai saatleri için herhangi bir ad altında ücret ödenen çalışanlara ek fazla mesai ücreti ödenmez.