Salatalık tohumu ne kadar derine ekilir?
Tohumların ne kadar derinliğe ekileceği de dikkate alınmalıdır. Salatalık tohumları yaklaşık 2 cm derinliğe ekilir. Ayrıca yuvalar arasındaki mesafenin ortalama 40-50 cm olmasına dikkat edilmelidir. Tohumlar ekilmeden önce mutlaka suda bekletilmelidir.
Tohum ekildikten sonra sulanır mı?
Çim tohumları ekildikten hemen sonra sulamaya başlanmalıdır. Yeni bitkiler ekilirken, toprağın üst tabakası 2-3 hafta nemli kalmalıdır. Düzenli ve sağlıklı sulama için sabahın erken saatleri ve akşamın geç saatlerini seçin. Sulama için ideal zamanlar güneşin parlamadığı zamanlardır.
Salatalık ekimi hangi aylarda yapılır?
Yaz sebzeleri sıcak havalarda yetiştirilen ve yazın tüketilen sebzelerdir. En popüler sebzeler arasında domates, biber, patlıcan, kabak, salatalık, fasulye ve mısır bulunur. Bu sebzeler genellikle Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında ekilir.
Salatalık kaç derecede çimlenir?
Salatalık (Gherkin) Yetiştiriciliği Ilıman iklimlerin meyvesi olan salatalık, soğuğa karşı çok hassastır. Sıcaklık sıfırın altına düştüğünde hemen tepki verir. Salatalık tohumlarının ekildiği yerde iyi çimlenebilmesi için toprak sıcaklığının 11 ila 18 °C arasında olması gerekir.
Yeni ekilen salatalık kaç günde bir sulanır?
Fideler dikildikten sonra, ilk meyveler görünene kadar günde 1-2 kez, ancak çok fazla olmamak üzere sulanmalıdır. Bu dönemde aşırı sulama, meyvelerin sararmasına (boğulmasına) neden olur. Bundan sonra, su çok önemlidir ve mümkünse, her 3-4 günde bir sulama yapılmalıdır.
Salatalık tohumu toprakta kaç günde çıkar?
Salatalık tohumlarını işlenmiş toprağa yerleştirin ve üzerlerini 2-2,5 cm ince elenmiş toprakla örtün. Toprağı düzenli olarak nemlendirin. Çimlenme yaklaşık 8-10 gün içinde gerçekleşir.
Tohumun çabuk çimlenmesi için ne yapmalı?
Tohumlar belirli bir süre alkali veya ılık suda bekletilebilir. Bu şekilde tohumların şişmesini ve dış kabuklarının yumuşamasını sağlayarak çimlenmelerini hızlandırırız. Ayrıca nemli bir bezin içinde bekleterek ıslatma işlemini de gerçekleştirebiliriz. Tohumları ekmeden önce ıslatma ve kurutma işlemi de yapılabilir.
Tohum filizlenince ne yapılır?
Çimlenme süreci 2-3 gün içerisinde tamamlanan tohumları tüketmenizi öneririz. Çimlenen tohumları salatalardan sandviçlere, çorbalardan ev yemeklerine kadar istediğiniz birçok yerde tüketebilirsiniz.
Tohumu toprağa yerlestirdikten sonra ne olur?
Fide toprağa sıkıca tutunduğunda, suyu emmeye başlar, kendi besininden daha fazlasını üretir ve tükenen depolama dokusundan bağımsız hale gelir. Bu, çimlenme sürecini tamamlar. Bu, tohumda depolanan besinleri kullanarak gerçekleşir.
Salataliklarin büyümesi için ne yapmalı?
Salatalıkların doğrudan güneş ışığına olan ihtiyacı düşüktür. Ancak ışık miktarını ve süresini azaltmak salatalık bitkilerinde erkek çiçek oluşumunu artırır. 6000-8000 lüks ışık miktarı ve 12 saatten fazla maruz kalma süresi dişi çiçek oranını artırır. Dişi çiçek oranının artırılması daha yüksek verime yol açar.
Eylül ayında salatalık yetişir mi?
Eylül ayında yetiştirilen ürünler arasında; Havuç, salatalık, taze yeşil fasulye, biber, patlıcan, domates, börülce, bamya, mısır, pazı, biberiye, erik, fındık, kavun, karpuz, incir ve üzüm bulunmaktadır.
Salatalık kaç santim arayla dikilir?
Salatalık ekiminde tohumları 2,5 cm derinliğe, çeşidine göre yaklaşık 35 cm aralıklarla nemlendirdikten sonra ekin ve üzerini 2-3 cm toprakla örtün (ayrıntılı bilgi için tohum paketine bakınız).
Salatalık en çok hangi gübreyi sever?
Hıyar yetiştiricisi olarak, meyve tutumundan sonra her 15 günde bir Agronom GIBBEST 31 SP’yi doğrudan meyveye 5 poşet/100 l su olacak şekilde uygulamanız önerilir. Not: Gübreyi damla sulama ile uygularken, su miktarı üretici tarafından belirlenir.
Salatalık nasıl çok verimli olur?
Çok ıslak, soğuk, kuru ve killi topraklarda salatalıklar verimsiz olacaktır. Yüksek su tutma kapasitesine sahip olan salatalıklar, yüksek tuz konsantrasyonuna sahip olmayan, çok fazla kireç içermeyen ve yeterli besin içeren besin açısından zengin topraklarda yetişebilir.
Salatalık kaç ay meyve verir?
Gerekli koşullar doğru ve doğru sırayla sağlanırsa salatalıklar 60 veya 70 gün içinde tüketime hazır hale gelir. Böylece taze ve yenilebilir salatalık elde etmek mümkün olur.
Tohum ne kadar derine ekilir?
Çok sığ ekilirse, sulandığında savrulabilir, kuruyabilir veya gevşeyebilir. Genel bir kural olarak, tohumları kalın bir toprak tabakası altında boğmamak veya yeterli örtünün olmaması nedeniyle çıplak ve elementlere maruz bırakmamak için boylarının iki katı kadar derine ekin.
Salatalık kaç santim arayla dikilir?
Salatalık ekiminde tohumları 2,5 cm derinliğe, çeşidine göre yaklaşık 35 cm aralıklarla nemlendirdikten sonra ekin ve üzerini 2-3 cm toprakla örtün (ayrıntılı bilgi için tohum paketine bakınız).
Salatalık verimli olması için ne yapmak lazım?
Salatalıkların doğrudan güneş ışığına olan ihtiyacı düşüktür. Ancak ışık miktarını ve süresini azaltmak salatalık bitkilerinde erkek çiçek oluşumunu artırır. 6000-8000 lüks ışık miktarı ve 12 saatten fazla maruz kalma süresi dişi çiçek oranını artırır. Dişi çiçek oranının artırılması daha yüksek verime yol açar.
Salatalık yetiştirirken nelere dikkat edilmeli?
Organik maddece zengin, çok tuzlu olmayan, kireçsiz ve su tutma kapasitesi yüksek topraklarda daha iyi gelişir. Toprak pH’ı 5.5-5’tir.