Mahkeme kararları kimleri bağlar?
Madde 153: “Anayasa Mahkemesi kararları yasama, yürütme ve yargı organları, idari makamlar ile gerçek ve tüzel kişiler için bağlayıcıdır.” Bu kadar açık ve kesin bir hüküm karşısında söylenecek fazla bir şey yoktur. Mahkeme kararlarına uyulmadığı takdirde hukukun üstünlüğü ilkesinden söz edilemez.
İdare mahkemesi kararları bağlayıcı mıdır?
7 Kasım
Mahkeme kararları idari işlem midir?
Mahkeme kararları bunları kamu tüzel kişilerine hitap eden özel tüzel kişiler olarak nitelendirmiştir. Bu nedenle, bu tüzel kişilerin gerçekleştirdiği eylemler idari eylemleri içerebilir. Başka bir deyişle, bu işlemler idari hukuk sonuçlarına yol açtığında, idari işlemlerden bahsedilebilir.
Yargı kararları bağlayıcı mıdır?
Anayasa Mahkemesi kararları gibi, tüm nihai mahkeme kararları herkes için bağlayıcıdır. Yargıtay 6 Mart 1868’de kurulmuştur, 155 yıllık bir geçmişe sahiptir ve yargının en yüksek temyiz organıdır. Tüm üyeleri alanlarında uzman ve deneyimli kıdemli yargıçlardır.
Mahkeme kararları birbirini bağlar mı?
Ceza ve hukuk mahkemelerinin kararları genellikle birbirini etkilemez.
Mahkeme kararları hakimi bağlar mı?
“Zarara sebep olan kişinin kusurlu olup olmadığını ve ayrımcılık hakkına sahip olup olmadığını belirlerken hâkim, ne ceza sorumluluğu hükümlerine ne de ceza hâkiminin beraat kararına bağlı değildir.
İdare mahkeme kararını uygulamazsa ne olur?
Kararın uygulanmamasından zarar görenler, maddi ve manevi zararlarının tazmini için idare aleyhine idari şikâyette bulunmalı; kararı uygulayan görevli kişi, maddi ve manevi zararlarının tazmini için mahkemelerde dava açabilmelidir.
Mahkeme kararlarının gerekçesi bağlayıcı mıdır?
Gerekçenin bağlayıcı olmadığı yaklaşımına göre, mahkeme kararının bağlayıcılığı “sadece kararın gerekçesi için geçerlidir. Kararın gerekçesi için bağlayıcı değildir.”
Ceza Mahkemesi kararı idareyi bağlar mı?
Bu bağlamda, yürürlükteki ilgili mevzuatın genel değerlendirmesi ışığında, ceza yargılaması sonucunda başvurucu hakkında verilen hükmün açıklanmasının geri bırakılmasının disiplin veya cezai bir etkisi bulunmadığı anlaşılmaktadır.
İdare mahkemesi kararları ne zaman kesinleşir?
Danıştay, yaptığı inceleme sonucunda kararın hukuka uygun olduğuna karar verirse, itirazın reddine karar verir. Bu kararla idare mahkemesinin kararı kesinleşir.
İdarenin takdir yetkisi nedir?
Takdir yetkisi, hukuki normların idarenin somut ihtiyaçlar karşısında nasıl ve hangi yöntemle hareket edeceğini belirlemediği durumlarda, boşluğu doldurmak ve en uygun tepkiyi vermek amacıyla özgürce karar alma veya mevcut seçeneklerden birini serbestçe seçme iradesidir.
İdarenin hangi işlemlerine karşı yargı yolu kapalıdır?
2797 sayılı Yargıtay Kanununa göre, Yargıtay Büyük Genel Kurulu kararları ile Yargıtay Başkanlık Divanı’nca doğrudan veya istinaf üzerine verilen her türlü kararlara karşı temyiz yolu kapalıdır.
Hangi mahkeme kararları bağlayıcıdır?
‘Anayasa Mahkemesi kararları… yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlar.’ Bu hükümlerden de anlaşılacağı üzere, Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi kararlarının hukuken bağlayıcı olması için bu kararların hukuken bağlayıcı olması gerekmektedir.
AİHM kararları bağlayıcı mı?
I. GİRİŞ A. Genel: Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 46. maddesine göre mahkeme kararları bağlayıcıdır. “Sözleşmeci Devletler, taraf oldukları davalarda Mahkeme’nin nihai kararına uymayı taahhüt etmişlerdir.”
Yargı yorumu bağlayıcı mıdır?
Yargısal yorum, sonraki olayları yorumlayan hâkim veya diğer mahkemeler açısından bağlayıcı değildir.
Mahkeme kararlarını kim uygular?
AİHM Kararlarının Uygulanmasına İlişkin Protokolün 5. maddesi.
Ceza Mahkemesi kararı hukuk hakimini bağlar mı?
Hukuk Dairesi ayrıca, “Ceza Kanunu’nun 53. maddesine göre ceza mahkemesinin mahkûmiyet kararı hukuk mahkemesini bağlar.” dedi.
Mahkeme kararlarını herkes görebilir mi?
“Mahkeme duruşmaları herkese açıktır. Sadece kamu ahlakının veya kamu güvenliğinin kesin olarak gerektirdiği durumlarda duruşmaların bir kısmının veya tamamının kapalı oturumda yapılmasına karar verilebilir. “Küçüklerin yargılanmasında kanunen özel hükümler uygulanır.”
Davaların birleştirilmesine kim karar verir?
İkinci mahkeme, ilk mahkemeden aldığı bilgi üzerine, iki dava arasında bağlantı bulunduğuna kanaat getirirse (HMK m. 166/4), talebin kabulüne ve eldeki davanın ilk dava ile birleştirilmesine karar verir.