Hâkim verdiği kararı değiştirebilir mi?
Hâkim, kesin kararla davadan çekilir ve kararını geri alamaz veya değiştiremez.
Hâkim yanlış karar verirse ne olur?
Devlet, hâkimin yanlış kararı için tazminat öderse, bu tazminatı bir yıl içinde devlete ödemek zorundadır. Devlet, vatandaşlara verdikleri yanlış karar için tazminat öderse, hâkimler bu tazminatı bir yıl içinde devlete ödemek zorundadır.
Hâkim kararından sonra ne olur?
Hakim boşanma kararını verdikten sonra gerekçeli boşanma kararı yazılır ve taraflara iletilir. Taraflara iletildikten sonraki iki hafta içinde taraflar, varsa itirazlarını temyiz yoluyla sunarlar. Bu temyiz aşamasını başlatır. Ancak, temyiz başvurusu yapılmazsa boşanma kararı kesindir.
Mahkeme kararı ne zaman kesinleşir?
Gerekçeli kararın kendilerine tebliğinden itibaren, taraflar, kararın kesinleştiğini belirten Kanun hükümleri saklı kalmak üzere, karara karşı iki (2) haftalık itiraz süresine sahiptirler.
Hakimin verdiği karar bozulur mu?
Yargıtay, mahkemenin kararının hukuka uygun olmaması, delillerin değerlendirilmesinde hata yapılmış olması, kararın eksik araştırmaya veya hukuka uygun olmayan delillere dayanması gibi birden fazla sebeple kararı bozabilir.
Karar düzeltme yoluna kimler başvurabilir?
Karar düzeltme, başvurucunun veya kesin kararla mahkûm edilen sanığın başvurabileceği son çaredir.
Hakimin verdiği kararı savcı bozabilir mi?
Cumhuriyet savcısı mütalaasında; sanığın beraatına veya cezalandırılmasına ya da ceza verilmesine yer olmadığına dair görüş isteyebilir ve verebilir. Cumhuriyet savcısının görüşü, savcılık soruşturması sırasında mevcutsa, savcı tarafından duruşma sırasında açıklanır.
Yanlış karar veren hâkim nereye şikayet edilir?
6087 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kurulu Kanununun yürürlüğe girmesiyle birlikte, hâkim ve savcıların yargısal görevleri ile ilgili olarak Genel Müdürlüğümüze iletilen şikâyetler, bir yazıyla birlikte Hâkimler ve Savcılar Kuruluna gönderilecektir.
Hâkim keyfi karar verebilir mi?
“Hâkimler çalışmalarında bağımsızdırlar; vicdanlarına göre, Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak karar verirler.” Vicdani kanaate dayalı karar vermek, keyfi karar vermek anlamına gelmez; yargı kararlarının gerekçeli, hukuki ve mantıksal yapısının titiz, sebep-sonuç ilişkilerinin tam olması gerekir.
Mahkemede hakime ne diye hitap edilir?
Yargıç veya Sayın Yargıç. Ben bir avukatım ve Sayın Yargıç terimini kullanıyorum.29 Mayıs 2024Yargıç veya Sayın Yargıç. Ben bir avukatım ve Sayın Yargıç terimini kullanıyorum.
Hâkim karar verirken nelerden yararlanır?
Kendisi. Türk Medeni Kanunu (TMK), Md. 1/III hükmüne göre, hâkim kararını verirken bilimsel görüşlere dayanacaktır. İsviçre hukukundaki kanunlaştırma çalışmalarına bakıldığında, bilimsel görüşlerin öncelikle hukukun kaynaklarından biri olarak formüle edildiği açıktır.
Hâkim kararını neye göre verir?
“(1) Ön inceleme duruşmasında hâkim, gerekli görürse tarafları dinleyerek, davanın esası ve ilk itirazlar hakkında karar verir; sonra tarafların iddia ve itirazları çerçevesinde hangi noktalarda anlaştıklarını, hangilerinde anlaşamadıklarını tek tek belirler.
Kararın kesinleştiğini nasıl anlarız?
Temyiz konusu olan kararlar için, karara karşı temyiz başvurusunda bulunulmaması veya temyiz incelemesi sonucunda kararın onaylanması halinde, Mahkeme Katibi söz konusu karar hakkında “nihai görüş” adı verilen bir görüş yazacaktır. Bu not, kararın kesinleştiğini gösterir.
Mahkemenin verdiği karara nasıl itiraz edilir?
Davada taraflardan biriyseniz ve Bölge Adliye Mahkemesinin kararının hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız, kararı veren mahkemeye başvurarak veya Mahkeme Kalemine kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde bir beyanda bulunarak itiraz edebilirsiniz.
Bir karar nasıl kesinleşir?
Kararın kesinleşmesi için tüm yasal yolların tüketilmiş olması veya uygulanma şansının olmaması gerekir. Daha açık bir ifadeyle, temyiz başvurusu yapılmayan karar ancak temyiz süresi dolduğunda kesinleşir. Örneğin, ceza mahkemesinin kararı kesin bir karar değildir.
Mahkemede verilen ifade değiştirilir mi?
Mahkemede ifadenizi değiştirmek suç mudur? Kişi mahkemede ifadesini değiştirebilir. Normal şartlarda bu bir suç teşkil etmez. Örneğin; karakolda verdiği ifadede eksiklik veya yanlışlık olduğunu düşünen bir kişi ifadesini değiştirebilir.
Mahkeme kendi kararını düzeltebilir mi?
İstinaf, kararı veren mahkemeye yapılır (CMK m. 268/1). İstinaf edilen hâkim veya mahkeme, istinafın yerinde olduğuna kanaat getirirse, istem üzerine kararını düzeltebilir (CMK m. 268/2).
Kesinleşen karar tashih edilir mi?
Kararın kesin olması, karar vermelerine engel değildir. HMK’nın 305/1. maddesi, tahsisin yapılabileceği süreyi “infaz tamamlanıncaya kadar” olarak belirtmektedir. Buna göre, bir hükmün infaz edildiğinin tespiti mümkün değildir.
Mahkeme kararı değişir mi?
Yargıtay/Danıştay, ilk derece mahkemesinin kararını inceleyecek ve kararda herhangi bir hukuka aykırılık bulursa kararı iptal edecektir. İptal edilen karar, yeniden inceleme için kararı veren ilk derece mahkemesine gönderilecektir. Yargıtay/Danıştay hukuka aykırılık bulunmadığını tespit ederse kararı onaylayacaktır. Karar daha sonra kesinleşecektir.