Yumurtanın kökü nedir TDK?
Eski Türkçe fiili, +Ur- ekiyle biten Eski Türkçe yum- fiilinden türemiştir. Bkz. lecker-.
Biçim sözcüğünün kökü nedir?
Biçim – Nişanyan Sözlüğü. “Kesmek, dilimlemek” anlamına gelen Eski Türkçe bıçım kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Eski Türkçe +Im son ekiyle Eski Türkçe bıç- fiilinden türemiştir. Daha fazla bilgi için Bi maddesine bakın.
Bıçkın kökü nedir?
sah – Nişanyan Sözlüğü. Türkçe bıç- “kesmek” fiilinden türemiştir ve Türkçe +gIn ekiyle biter.
Bıkkın kökü Türkçe mi?
Türkçede, +gIn ekiyle biten bıç- “kesmek” fiilinden türemiştir. bkz. madde bis-.
Doganın kökü nedir?
Doğa (Türkçe doğ- fiilinden, “doğa”) İnsan tarafından yaratılmamış, kendiliğinden var olan ve sürekli değişen ve dönüşen tüm fiziksel evren ve onun kendiliğinden işleyişi. İnsan da doğanın bir parçasıdır.
Sucuk kökü nedir?
“Tatlı” anlamına gelen ve Milch+si-g > süçig biçiminden gelen kelime, zamanla “tatlı içecek ve yiyecek” anlamına gelmiş ve sosis formunu almıştır.
Biçki kelimesinin kökü nedir?
sah – Nişanyan Sözlüğü. Eski Türkçe’de “kesici alet” anlamına gelen bıçġu kelimesinden türemiştir.
Yoksulun kökü nedir?
Orta Türkçedeki “fakir” kelimesinden türemiştir ve “fakir” anlamına gelir. Bu kelime, Eski Türkçedeki “yok” kelimesinden, Türkçe-Türkçe “+sIl” ekiyle türemiştir. Daha fazla bilgi için “Hiçbiri”ne bakınız. Kelime 13. yüzyıldan sonra ortaya çıkmış olsa da, bugün hala tüm Türk dillerinde eşdeğerleri bulunmaktadır.
Sevgi kökü nedir?
» “Love” kelimesinin kökü “sev”dir. “Sev” kelimesine “-mek” ekini eklersek “love” olur. Infinitive son ekini ekleyerek anlamlı bir kelime elde ettiğimizden, “sev-” fiilin köküdür ve “love” fiil kökü olan bir kelimedir.
Kürt muzu nedir?
Kullanışlı bir yiyecek. Muz gibi soyulabilen ve daha fazla işlem görmeden yenebilen bir bitkidir. Bu bölgede yetiştiği ve kabuğu muz gibi soyulup yendiği için “Kürt muzu” olarak da adlandırılır.
Beşik kökü nedir?
Etimolog ve Türkolog Hasan Eren’e göre “beşik” kelimesi, Türkçe “beşi-” (~ bişi- “sallamak”) fiiline isim eki -k eklenerek türetilmiştir. Türk dillerinde genellikle “sağlam veya sallanan beşik” anlamında kullanılsa da “sallanmak” anlamına da gelir ve “sallanan beşik” fiili kullanılır.
Meyan kökü nedir Türkçe?
Aslen baklagiller familyasına ait olan meyan kökü, bir çalı bitkisidir ve Avrupa, Asya ve Orta Doğu’da yetiştirilir. Hammadde olarak şeker, diğer yiyeceklerde, içeceklerde ve tütün ürünlerinde tatlandırıcı olarak kullanılır.
Gözlemenin kökü nedir?
Gözleme kelimesi, “kömürde pişirilen hamur işi” anlamına gelir ve köz kökünden gelen +le ve közle fiilinden gelen –me fiil eklerinin getirilmesiyle kalıcı isim haline gelmiştir.
Bıçak türemiş mi?
Knife – Nişanyan Sözlüğü. Eski Türkçe “kesici alet” anlamına gelen “bıçak” veya “bicek” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Eski Türkçede yazılı örneği olmayan *bıçġak biçiminden gelişmiştir. Bu biçim, Eski Türkçede +(g)Ak ekiyle biten bıç- fiilinden türemiştir.
Bilek kelimesinin kökü nedir?
Eski Türkçe Wrist, “bilek” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Eski Türkçede yazılı örneği olmayan *galle- “bağlamak, birleştirmek” fiilinden türemiştir ve Eski Türkçede +Uk eki ile kullanılmıştır.
TDK yumurta ne demek?
YUMURTA SÖZCÜĞÜNÜN ANLAMI: Dişi hayvanın vücudunda oluşan ve yumurtlama ve döllenmeden sonra aynı türden bir canlıyı meydana getiren hücre; kanatlı hayvanların üremesini sağlayan kabuklu besin maddesi; genellikle tahta veya mermerden yapılan, çorap örmekte kullanılan yumurta biçiminde kalıp.
Kelimenin kökü neresidir?
Dilbilgisinde kök, bir sözcüğün önek ve sonekleri çıkarıldığında geriye kalan anlamlı kısmıdır.
Yoğurt kelimesinin kökü nedir?
Türkçeden dünya dillerine giren “yoğurt” kelimesi, kendi içinde yaşayan “süt uyutmak” ifadesinde köklerini gizler. Tarihi ve çağdaş Türk lehçelerinde, Türkçede olduğu gibi, “uyut-” fiili “sütü mayalamak, yoğurt yapmak” anlamında kullanılır.
Yumurta kelimesi nereden gelir?
Eski Türkçe yumurġa veya yumurtġa kelimesinden türemiştir ve “yumurta” anlamına gelir. Bu kelime Eski Türkçe yum- “top yapmak” fiilinden türemiş olabilir, ancak bu kesin değildir.